Zrębki wędzarnicze

Zrębki wędzarnicze to rozdrobnione drewno. Drewno zostaje w pierwszej kolejności okorowane, co daje lepsza jakość zrębki po czym rozdrobnione jest przez maszynę zwaną rębakiem która tnie je na regularne kawałeczki a następnie zostaje suszone w suszarni bębnowej. W ten sposób uzyskujemy odpowiednią wilgotność naszych zrębek a także przy tym pozbywamy się różnych pasożytów i szkodników, dzięki wysokiej temperaturze, która jest w piecu. Zrębki Wędzarnicze idealnie sprawdzą się zarówno w wędzarni drewnianej, murowanej oraz dymogeneratorach.

Produkowane są ze starannie wyselekcjonowanego w tym celu drewna, gdyż ma ono wpływ na jakość i aromat oraz smak przygotowanych wędzonek. Zrębki służą zatem przede wszystkim do wędzenia, ale wykorzystać je można również do grillowania, a także w ogrodach. Różnorodne granulacje zrębków dostosowane są do rozmaitych rodzajów wędzarń, a ich wielkość waha się od 2 do 13 mm.

Zrębki wytwarzane są w 100% z drewna pozyskanego z ekologicznie czystych terenów.

Zrębki wędzarnicze

Jakie drewno jest najczęściej wykorzystywane do produkowania zrębków wędzarniczych?

Wyjątkowo starannie przeprowadzana selekcja drewna wpływa na uzyskanie pożądanej jakości wędzonych artykułów, a jego właściwe odpylenie przyczynia się do równomiernego spalania. Do najczęściej wykorzystywanych gatunków należą:

  • drewno olchowe powszechnie uważane za najlepsze do wędzenia i dlatego też najczęściej wybierane. Doskonale nadaje się do przyrządzenia wszystkich rodzajów mięs oraz ryb, a dodatkowo nadaje wyrobom piękną ciemnożółtą barwę;
  • drewno bukowe, które zajmuje drugie miejsce pod względem popularności i stosowane jest przede wszystkim do wędzenia wieprzowiny oraz ryb;
  • mieszanka ( drewno olchowe oraz bukowe). Skład procentowy drewna w mieszance dostosowywany jest indywidualnie do potrzeb klienta, a więc może być to inny procent drewna olchowego i bukowego, w zależności od tego, czego klient dokładnie potrzebuje. 

Zrębki wędzarnicze dla zakładów przetwórstwa mięsnego

Oferujemy najwyższej jakości zrębki wędzarnicze, które idealnie sprawdzają się w procesach przetwórstwa mięsnego. Produkowana przez nas zrębka wędzarnicza powstaje z ekologicznego drewna bukowego, olchowego i dębowego, gwarantując ich doskonałe właściwości dymotwórcze. Różnorodność granulacji umożliwia ich dopasowanie do specyfiki wędzarni przemysłowych, zapewniając optymalny efekt smakowy i zapachowy. Zrębki Bukol są wybierane przez liderów branży, ceniących sobie niezawodność, ekologiczność i najwyższą jakość dymienia.

Zrębki wędzarnicze dla branży gastronomicznej

Zrębka wędzarnicza jest także doskonałym wyborem dla firm z branży gastronomicznej, w tym restauracji, barów czy cateringów, które stawiają na unikalne doznania smakowe dla swoich gości. Wyprodukowane z wyselekcjonowanego drewna, zapewniają naturalny aromat i smak potraw, doskonale podkreślając ich walory. Szeroki wybór granulacji pozwala na dostosowanie zrębków do różnych metod wędzenia, takich jak grillowanie, wędzenie na ciepło czy na zimno. Dzięki współpracy z Bukol, firmy gastronomiczne mogą liczyć na niezawodne dostawy, doskonałą jakość produktów oraz profesjonalne doradztwo.

Tradycja i nowoczesność w produkcji zrębków wędzarniczych

Produkowana przez nas zrębka wędzarnicza wyróżnia się starannym doborem surowców oraz precyzyjnym procesem produkcji, dzięki czemu spełnia oczekiwania zarówno amatorów wędzenia, jak i profesjonalistów. Posiadamy nowoczesny park maszynowy, umożliwiający efektywne przetwarzanie drewna, minimalizując odpady i dbając o środowisko naturalne. Nasza firma wspiera rozwój tradycyjnych technik wędzenia, dostarczając ekologiczne i funkcjonalne produkty wzbogacające smak i jakość przygotowywanych potraw.