Zrębki wędzarnicze
Zrębki wędzarnicze to rozdrobnione drewno. Drewno zostaje w pierwszej kolejności okorowane, co daje lepsza jakość zrębki po czym rozdrobnione jest przez maszynę zwaną rębakiem która tnie je na regularne kawałeczki a następnie zostaje suszone w suszarni bębnowej. W ten sposób uzyskujemy odpowiednią wilgotność naszych zrębek a także przy tym pozbywamy się różnych pasożytów i szkodników, dzięki wysokiej temperaturze, która jest w piecu. Zrębki Wędzarnicze idealnie sprawdzą się zarówno w wędzarni drewnianej, murowanej oraz dymogeneratorach.
Produkowane są ze starannie wyselekcjonowanego w tym celu drewna, gdyż ma ono wpływ na jakość i aromat oraz smak przygotowanych wędzonek. Zrębki służą zatem przede wszystkim do wędzenia, ale wykorzystać je można również do grillowania, a także w ogrodach. Różnorodne granulacje zrębków dostosowane są do rozmaitych rodzajów wędzarń, a ich wielkość waha się od 2 do 13 mm.
Zrębki wytwarzane są w 100% z drewna pozyskanego z ekologicznie czystych terenów.
Jakie drewno jest najczęściej wykorzystywane do produkowania zrębków wędzarniczych?
Wyjątkowo starannie przeprowadzana selekcja drewna wpływa na uzyskanie pożądanej jakości wędzonych artykułów, a jego właściwe odpylenie przyczynia się do równomiernego spalania. Do najczęściej wykorzystywanych gatunków należą:
- drewno olchowe powszechnie uważane za najlepsze do wędzenia i dlatego też najczęściej wybierane. Doskonale nadaje się do przyrządzenia wszystkich rodzajów mięs oraz ryb, a dodatkowo nadaje wyrobom piękną ciemnożółtą barwę;
- drewno bukowe, które zajmuje drugie miejsce pod względem popularności i stosowane jest przede wszystkim do wędzenia wieprzowiny oraz ryb;
- mieszanka ( drewno olchowe oraz bukowe). Skład procentowy drewna w mieszance dostosowywany jest indywidualnie do potrzeb klienta, a więc może być to inny procent drewna olchowego i bukowego, w zależności od tego, czego klient dokładnie potrzebuje.