Klocki do wędzenia
Klocki do wędzenia wykonywane są najczęściej ze świeżego i wyselekcjonowanego drewna dębowego, bukowego i olchowego, które idealnie sprawdza się do wędzenia na zimno. Ich wymiar jest zróżnicowany, dzięki czemu znajdują zastosowanie we wszystkich dymogeneratorach. W zachodzącym procesie tarcia głowic o powierzchnię klocków wytwarzany jest intensywny dym wędzarniczy.
Drewno do ich produkcji musi być suche, czyli sezonowane, a więc powinno przeleżeć co najmniej jeden rok po ścięciu. Ważne jest też, aby było pozbawione kory, gdyż dzięki temu otrzymany produkt będzie zdrowszy i smaczniejszy.
Klocki wykonane z czystego drewna sprawdzają się we wszystkich dymogeneratorach ciernych.
Jakie rodzaje drewna nie są wskazane do produkcji klocków wędzarniczych?
Bezwzględnie należy unikać do wędzenia drewna pochodzącego z drzew iglastych, gdyż podczas wędzenia wydzielają one bardzo dużo klejących substancji smolistych, które mocno osadzają się na wędzonkach, powodując ich bardzo ciemną barwę i gorzki smak.